Kitaravahvistimet
Sähkökitaran äänen voimistamiseen tarkoitettuja kitaravahvistimia on laaja valikoima. Mikäli vahvistin ja kaiutin ovat samassa kotelossa, puhutaan kitarakomboista. Tällainen yhdistelmä on käytön kannalta näppärä: helppo kuljettaa, ei tarvitse yhdistellä johtoja vahvistimesta kaiuttimeen, vahvistimen ja kaiuttimen yhteen-sopivuus on varmistettu jo tehtaalla, lisäksi kitarakombo on hinnaltaan edullisempi kuin vastaava erillinen laitteisto.

Vahvistin eli nuppi voi olla myös irrallaan kaiuttimesta, mikä on järkevämpi ratkaisu suuritehoisissa laitteissa. Erillisistä vahvistimesta ja kaiuttimesta voi myös valita juuri itseään miellyttävän kokonaisuuden.
Vahvistimet toimivat joko putkilla tai transistoreilla. Näistä jälkimmäinen vahvistintyyppi on esimerkiksi koulukäyttöä ajatellen suositeltavampi, sillä se on putkivahvistinta kestävämpi, kevyempi ja halvempi.
Putkivahvistimia suositaan niiden lämpimän ominaissaundin vuoksi. Mikäli käytät putkivahvistinta, tapahtuu vahvistimen kytkeminen kahdessa vaiheessa: Vahvistimessa on kaksi kytkintä, Power ja Standby. Kytke ensin Power (ON), odota minuutin verran, jotta putket ehtivät lämmetä, kytke sitten Standby (ON). Sammuttaessa vahvistinta toimi päinvastaisessa järjestyksessä. Mikäli pidät harjoituksissa tauon, käännä vain Standby-kytkintä, älä Poweria. Näin pidennät kalliiden putkien käyttöikää. Varoitus: mikäli erillisen vahvistimen virta on päällä, ei kaiutinjohtoa saa irrottaa – vahvistimen putket hajoavat.
Vahvistin rakentuu kahdesta osasta: esivahvistin (säätimenä Pre tai Gain) ja päätevahvistin (Master tai Main).

Esi(tai etu)vahvistin nostaa kitarasta tulevan signaalin sopivalle tasolle päätevahvistinta varten. Äänenvärisäätimet liittyvät myös tähän osaan.

Päätevahvistin vahvistaa esivahvistimelta tulevan signaalin kaiuttimia varten.

Äänenväri ja efektit
Vahvistimessa voi olla useita sisäänmenoja ja säätimiä. Eri sisäänmenoilla voidaan valita puhtaan (Normal) ja särökanavan (Overdrive) välillä. Sisäänmenoja voi olla vain yksi ja kanavavalinta tehdään Select-kytkimellä. Säädöillä on mahdollista muuttaa äänenväriä (Tone- tai Equalizer-säätimet), äänen säröytymistä (Overdrive, Distortion), tilan tuntua (Reverb, Delay) jne. Yksinkertainen malli hoitaa vain äänen vahvistamisen eikä muuta.

Vahvistimessa – yleensä sen takana – saattaa olla liittimet myös efektilaitteita varten (Effect send ja return tai Pre amp out ja Power amp in), puhutaan efektiluupista. Näihin kytketään ulkopuolinen efektilaite, esimerkiksi kaiku, samaan tapaan kuin miksereihinkin.

Esi- ja päätevahvistimen käytöllä voidaan vaikuttaa äänenlaatuun. Mikäli esivahvistinta (Gain) avataan vain vähän ja lopullinen teho haetaan päätevahvistimesta (Master), saadaan puhdas saundi. Jos esivahvistinta avataan reilusti ja näin yliohjataan päätteelle menevää signaalia, saadaan säröytynyt saundi.

Lisää sävysäätöjä
Edellä mainittujen lisäksi on varsinkin kitaravahvistimissa erikoisia sävysäätimiä. Vetämällä voimakkuus-säätimen nupista ulospäin voi joissain vahvistimissa lisätä kirkkautta (Bright) tai tukevoittaa ääntä (Boost, Fat, Punch) tai säröyttää ääntä (Overdrive). Ylemmille keskitaajuuksille voi olla oma säädin (Presence). Saturation voimistaa yläsävelsarjaa ja antaa putkivahvistintyyppisen särön. Choruksella saadaan ääni leijumaan. (Katso ”Kaiku- ja viivelaitteet”.) Lisää säätöjä keksitään koko ajan.

Katso lisätietoa kitaravahvistimen hankintaan.