Vapauta itsesi, eväitä esiintymiskoulutukseen



Hengitysharjoituksia
Voit tarkkailla hengitystäsi asettamalla kämmenet kylkikaarien ympärille. Laajeneeko keho sekä eteenpäin että sivusuunnassa sisäänhengityksen aikana ja supistuuko se uloshengityksen myötä? Pystytkö tuntemaan lantionpohjalihasten tuen? Katso itseäsi peilistä. Pysyvätkö hartiat paikallaan vai kohoilevatko ne hengityksen tahdissa? Aseta vasen käsi oikean kainalon alle. Liikkuuko rintakehä hengityksen mukaan? Antavatko kylkivälilihakset liikkeelle joustavasti periksi vai onko rintakehä muuttunut liikkumattomaksi laatikoksi? Pystytkö tietoisesti puskemaan ilmaa pallean alaosiin ja sivusuunnassa kylkiin? Toimivatko vasen ja oikea puoli yhtä hyvin vai löytyykö niiden väliltä eroja?

Venytä kylkivälilihaksia: Asetu seinän viereen ja nosta seinän puoleinen käsi ylös seinää vasten. Siirrä ulompi jalka ristiin sisemmän eteen. Nosta toinenkin käsi pään yli seinää vasten ja kaarra itsesi C-kirjaimen muotoisen asentoon. Ajattele sisäänhengitysvaiheessa ulomman kyljen pullistumista. Hengitä mielessäsi ilmaa sinne. Tee sama harjoitus toiselle kyljelle. Harjoituksen voi tehdä myös lattialla maaten.

Keskity aktiiviseen uloshengitykseen ja anna sisäänhengitysvaiheen täyttää itsesi ilmalla refleksinomaisesti. Tällöin vältät vatsalihasten jännittymisen keinotekoisen sisäänhengityksen seurauksena.

Hengitä sisään ja laske samalla mielessäsi neljään. Pidätä ilmaa hetki ja hengitä ulos laskemalla samalla tavalla neljään. Pidennä vaiheita hiljalleen yhden laskun verran kerrallaan, mutta säilytä sisään- ja uloshengitys samanpituisina. Tämä harjoitus avaa vähitellen keuhkorakkuloita ja pystyt hengittämään tehokkaammin. Lisäksi se rauhoittaa mieltä ja tuo keskittyneemmän olon.

Vastaava teho on joogassa paljon käytetyllä hengitysharjoituksella: Sulje vasen sierain sormella ja ota ilmaa sisään oikean sieraimen kautta. Sulje hetkeksi molemmat sieraimet ja avaa sitten vasen uloshengitystä varten. Anna hengityksen kiertää puolelta toiselle ja hidasta rytmiä vähitellen.

Fisme Ruoholahti-101

Tutustu myös eri menetelmissä käytettyihin harjoituksiin kuten pilates- tai joogahengitykseen, jotta löytäisit itsellesi sopivimman tavan.

Huomioi, että harjoitukset itsessään eivät ole tavoitteita vaan niiden avulla pyritään palauttamaan alkuperäinen luonnollinen pakottamaton hengitystyyli.

Keskittymisharjoitus

Yksi parhaista keskittymisharjoituksista on 3-2-1 -harjoitus, joka perustuu eri aistien suuntaamiselle. Siinä hyödynnetään VAK-kolmiota, jolla viitataan näköaistin (visuaalinen), kuuloaistin (auditiivinen) ja tuntoaistin (kinesteettinen) yhdistämiseen ja tätä kautta huomiokyvyn vähittäiseen keräämiseen kohti haluttua kohdetta. Harjoitus on nopea ja helppo tehdä ja sen aikana häiritsevät asiat katoavat mielestä. Yksi sen eduista on, että rauhattomankin ympäristön voi valjastaa osaksi harjoitusta. Näin ei olla sidottuja hiljaiseen, keskittymistä edistävään paikkaan. Tarvittavia aistituntemuksia voi etsiä myös sisäisten mielikuvien avulla.

Rauhoita olemuksesi keskittymällä hengitykseesi. Suuntaa katseesi kolmeen kohteeseen, yhteen kerrallaan. Näet toki kohteen ympärillä olevia asioita, mutta keskitä katseesi aina siihen esineeseen, jonka olet kulloinkin valinnut. Poimi tämän jälkeen ääniympäristöstäsi kolme ääntä, yksi kerrallaan. Jatka etsimällä tuntoaistillasi kolme asiaa. Näitä voivat olla esimerkiksi kiristävä vaate, lämpötila, vedon tunne tai tuoli, jolla istut. Käy toinen kierros läpi niin, että valitset näkö-, kuulo- ja tuntoaistille kaksi kohdetta. Viimeiseksi keskitä katseesi yhteen kohteeseen, kuuntele yhtä ääntä ja tunne yksi asia.

Mentaaliharjoittelu

Tehtävä: lue huolellisesti läpi kappale, jota olet harjoittelemassa. Ovatko kaikki sävelet ja rytmit oikein? Oletko huomioinut nyanssit ja muut musiikilliset merkit? Hahmotatko fraasit?

Lue nuotista muutama fraasi, sulje silmäsi ja toista pätkä mielessäsi hitaassa tempossa. Mielikuvan on hyvä sisältää niin visuaalinen, auditiivinen kuin kineettinenkin elementti. Harjoittele mielessäsi kunnes pystyt toistamaan tämän vaivattomasti. Pyri siihen, että mielikuva on mahdollisimman korkeatasoinen: soitat hyvällä äänellä, rennolla otteella ja musikaalisesti.

Kuvittele esiintymistilanne: Saavut ulko-ovelle ja avaat sen. Kävelet harjoitushuoneeseesi ja aloitat lämmittelyn. Esityksen alkuun on aikaa yksi tunti.... Esityksen alkuun on aikaa puoli tuntia. Jatkat lämmittelyä... Esityksen alkuun on aikaa 15 minuuttia. Tarkistat pukusi, kampauksesi, että sinulla on kaikki tarvittava. On aika siirtyä saliin. Avaat oven ja kävelet kohti salia, saavut salin ovelle ja avaat sen. Näet lavan ja yleisön. Kävelet paikallesi, kumarrat ja aloitat.