Pilates muusikoille


Muusikon ammatti vaatii instrumentin hallinnan lisäksi hyvää kehonhallintaa. Staattiset soitto- tai lauluasennot asettavat lukuisia haasteita kehon huoltamiselle. Muusikon yhtenä haasteena on löytää soitettaessa kehoon samanaikaisesti rentous ja vahva kannatus. Pilates muusikoille on kehitetty muusikon ammatin tarpeita huomioon ottaen, ja se soveltuu ammattimuusikoille, ammattiopiskelijoille ja musiikin harrastajille.

Pilates muusikoille -menetelmässä keskitytään hyvän soitto/lauluasennon rakentamiseen kehon syviä, vakauttavia lihaksia vahvistaen. Lisäksi menetelmässä pyritään vapauttamaan hengitystä sekä rintakehän ja hartioiden seutua erityisten liikeharjoitteiden avulla. Nämä kehoa vakauttavat sekä avaavat harjoitteet pohjautuvat Pilates-menetelmään. Menetelmässä pyritään vakauttamaan lantion, rintakehän ja hartiarenkaan alueita ja lisäämään rintakehän alueen ja olkapäiden liikkuvuutta, jotta hengitys vapautuisi. Harjoittelu pyrkii kehotietoisuuden lisäämiseen niin, että soittaja/laulaja oppisi itse korjaamaan virheet asennossaan ja myös tiedostamaan ylimääräiset jännitystilat kehon lihaksissa. Hyvän asennon löytäminen ja ylimääräisten jännitysten irti päästäminen vapauttavat ilmaisua huomattavasti. Keskivartalon syvien lihasten vahvistaminen tukee vahvan ja kantavan äänen muodostamista. Lapatukilihasten vahvistaminen helpottaa käsien kannattelua edesauttaen samalla sormien vapaampaa käyttöä soiton aikana.

Purentalihaksiin ja myös niskan seudun lihaksiin kerääntyy usein ylimääräistä jännitystä, joka voi vaikeuttaa ja rajoittaa soittoa tai laulua. Pilates muusikoille -menetelmässä on leukaniveltä avaavia ja tasapainottavia harjoitteita sekä niskan ja kasvojen aluetta rentouttavia harjoitteita. Menetelmän harjoitteet pyrkivät pään ja leukanivelten keskiasentojen löytämiseen ja niiden säilyttämiseen soiton/laulun aikana. Nämä harjoitteet rentouttavat niskan lihaksistoa, purentaa sekä myös kurkunpään aluetta.

Pilates on keho-mieli-menetelmä. Pilates-harjoittelu parantaa keskittymiskykyä, läsnäoloa ja flow'ta soitossa tai laulussa.

Tommi Hyytinen
MuT, Muusikko, Pilates-ohjaaja
Radion Sinfoniaorkesteri, Sibelius-Akatemia