Styles

styles

Styles-valikosta avautuu runsas valikoima erilaisia tekstityylejä. Periaatteena on valita sellainen tyyli, joka soveltuu kyseiseen tilanteeseen. Jos tarvitaan metronomimerkintä, valitaan Metronome mark ja kappaleen otsikkoa varten Title. Valinta sisältää valmiita asetuksia, jotka asemoivat tekstin sopivalla tavalla ja avaavat oikeanlaisen valikon (Word Menu). Metronome mark asettuu ylimmän rivin yläpuolelle, sen Word Menu tarjoaa metronomimerkintää varten merkintöjä ja asetettu merkintä vaikuttaa soiton tempoon. Title vastaavasti asettaa tekstin systeemin yläpuolelle keskelle sivua ja melko suurella kirjasimella.

Valikossa on lähtökohtaisesti kaikki vaihtoehdot, mutta sitä voidaan myös rajata. Used, Common ja Techniques sisältävät tavallisimmat tyylit.

all

Tyylejä riittää:

Tempo ja Metronomi. Tempo- ja metronomimääreitä (Tempo, Metronome mark) varten avautuu oma valikko ctrl-näppäimen avulla. (Windows, hiiren kakkosnäppäin.) Tee sekä teksti että metronomiosoitus samaan kenttään, jotta myöhemminkin osoitus pysyy kuosissa. Jos nimittäin nuottikuvaa muokataan, saattavat erilliset merkinnät hajautua linjasta.
Merkintä saattaa ilmestyä – system-tekstin tapaan – partituurissa useampaan paikkaan ja yhtä liikuteltaessa sivusuuntaan toinen seuraa perässä. Myös merkinnän muutos peilautuu toisiin. Yksittäistä merkintää voi liikutella pystysuunnassa ja sen voi poistaa Delete-näppäimellä. Peilautuminen useille viivastoille poistetaan Appearance > System Object Positions -komennolla.

Title, Subtitle, Composer, Lyricist, Dedication. Kappaleen nimi, alaotsikko, säveltäjä, sanoittaja ja omistus ovat systeemitekstejä, jotka on valmiiksi tasattu joko sivun reunaan tai keskelle. Niinpä niitä ei voi siirtää kuin pystysuunnassa. Vaakasäätöjä varten on käytettävä Text-valikon komentoa Edit Text Styles... (Pieni violetti nuoli, joka on Styles-kentässä.) Nämä tekstit voidaan kirjoittaa minkä viivaston päälle tahansa. Samassa dokumentissa voi ollakin peräkkäin useita kappaleita otsikoineen.

Block lyrics on käytännöllinen, kun tehdään säkeistöjen sanoituksia itse kappaleen alapuolelle.

Boxed text tekee laatikon tekstin ympärille.

Chord symbol. Tällä komennolla voi laittaa sointuja samalla tavalla kuin esimerkiksi Expression-komennolla: Word Menu avautuu ctrl-näppäimen kanssa (Windows-koneilla hiiren kakkosnäppäimellä).

Composer-komennolla voidaan sijoittaa säveltäjän nimi nuottisivun oikeaan yläreunaan.

Copyright liitetään kappaleen ensimmäiseen tahtiin, vaikkakin se ilmestyy ensimmäisen sivun alareunaan. ©-merkki on Word Menussa.

Drum set legend. Valikossa on erilaisia rytmimerkintöjä.

Figured bas
s, kenraalibassomerkintä. Osoita ensimmäisen nuotin alla ja kirjoita numero(t). Kromaattiset merkit ovat cmd–7, cmd–8 ja cmd–9, muut merkit voidaan laittaa Word Menu-valikkoon. Välilyönnillä mennään seuraavaan nuottiin.

Fingering
, sormitus. Kirjoita sorminumero, välilyönnillä siirrytään seuraavaan nuottiin.

Footnote, alaviite. Alaviite osoitetaan tietyn viivaston tiettyyn tahtiin, mutta se ilmestyy kyseisen sivun alareunaan samalla tavalla kuin tekstinkäsittelyohjelmissakin.

Function symbols tarjoaa merkintöjä sointufunktioiden analysointia varten.

Guitar fingering. Kursivoitu teksti oikean käden sormia varten kitaransoitossa.

Headers and footers, ylä- ja alateksti. Header tekee oletuksena joka sivun yläreunan keskelle saman tekstin, Header (after first page) jättää ensimmäisen sivun tyhjäksi. Footer-tekstit tulevat alas sivun ulko- ja sisäreunaan (outside ja inside edge). Ylä- ja alatekstit seuraavat myös partituurista irrotettuihin stemmoihin.

Metric modulation. Tämän komennon Word menu sisältää käteviä merkintöjä erilaisia metrisiä muutoksia varten. Esimerkiksi l’istesso tempo ja swing-merkinnät poimitaan täältä.

Plain text. Tavallinen tekstikenttä merkintöjä varten.

Plain system text tuottaa tavallisen tekstikentän, joka ilmestyy kaikkien soittimien stemmoihin.

Repeat (…to Coda). Täältä kannattaa myös valita Coda- ja Segno-merkinnät, sillä ne vaikuttavat kappaleen kertautuvaan soittoon. Symbol-valikon vastaavat merkit ovat vain graafisia merkintöjä.

Roman numerals. Klassisen musiikin analysointiin soveltuvia astemerkintöjä.

Small text. Tekstikenttä, joka käyttää pientä kirjasinkokoa.

Tiny text on hyvin pientä tekstiä.

Title (on title Page) sijoittaa kappaleen nimen otsikkosivulle.

Title and blank pages. Tähän valikkoon on kerätty tyypillisiä tekstejä, joita käytetään tyhjällä sivulla.

On mahdollista tehdä tekstikenttiä, jotka eivät noudata ohjelman tavallisia asetuksia. Tällaisten tyylien perässä on special-tarkenne. Esimerkiksi jos haluat tehdä kappaleen alkuun tekstin Intro samanlaiseen tyyliin kuin harjoituskirjaimet, valitse Styles>Numbers (special)>Rehearsal marks. Näin saat tekstin, joka on (oletuksena) lihavoitu 20-pisteinen ja laatikon sisällä.

Tekstin kätkeminen. Kappaleen soittoa varten voi olla tarpeellista tehdä metronomimerkintöjä tai dynamiikkamerkkejä, jotka eivät näy partituurissa. Aktivoitu teksti kätketään komennolla Home>Hide or Show>Hide tai cmd–Shift–H.