Chord Symbols

Sointumerkit tehdään seuraavasti:
  • Text>Chord Symbol (cmd–K)
  • osoita halutun nuotin yläpuolella
  • kirjoita sointumerkki (b tekee alennusmerkin ja # korotusmerkin)
  • välilyönnillä hypätään seuraavaan nuottiin.

Sointumerkin ensimmäinen kirjain voi olla pieni, Sibelius kääntää sen suuraakkoseksi. Samalla tavalla kirjoitettu adim kääntyy automaattisesti merkiksi A°.

Merkkien tulkintaa voi määritellä komennolla Appearance>Engraving Rules>Chord Symbols. Suomalaista käyttäjä saattaa kiinnostaa esimerkiksi pohjoismaisen merkistön käyttö, minkä mukaan käytetään sointuja H ja alennettuna Bb. Ikkunasta valitaan kieleksi Scandinavian. Vaikka kieli onkin vaihdettu, soinnut kirjoitetaan englantilaiseen tapaan, ja Sibelius muuttaa merkinnän skandinaaviseksi.

scandinavian

Soinnut voi kirjoittaa MIDI-koskettimiston avulla, jos sellainen on kytketty tietokoneeseen. Kuten edellä, valitaan Text>Chord Symbol, osoitetaan nuotin yläpuolelle ja soitetaan perusmuotoinen sointu koskettimistolta. Ja välilyönnillä hypätään seuraavaan nuottiin. Jos tarvitaan soinnun käännös, soitetaan perusmuotoinen sointu ja sen alle haluttu basson sävel.

Lähtökohtaisesti Sibelius kirjoittaa sointumerkit ilman kitaran sointuotteita, ellei kyseinen instrumentti ole kitara. Kitaraotteet saa näkyviin komennolla Appearance>Engraving Rules>Chord Symbols. Ikkunasta poistetaan valinta Only show chord diagrams on guitar notation staves.

kitarasointu

Mikäli sointuote ei ole mieluinen, voidaan kierrättää eri vaihtoehtoja komennolla Text>Chord Symbol>Revoice Chord Diagram.

revoice

Sointuotetta voi myös itse räätälöidä. Text>Chord Symbols>Edit Chord Diagram avaa ikkunan, jossa otetta voi muokata.

edit

Otteen nauhoja osoittamalla voi sointuotetta muuttaa: Otemerkin yläpuolella voi määritellä kielen vaihto-näppäimen avulla avoimeksi tai mykistetyksi. Lisäksi nauhaa pitkin nuolta raahaten voi tehdä barré-otteita. Sointuotteen sormituksen voi ohjeistaa napsauttamalla kahdesti kyseistä kieltä.

sointu