Erillinen mikrofoni on aina parempi kuin laitteen oma mikrofoni. Uusi High fidelity music mode on hyödyksi vain, kun käytetään ulkopuolista mikrofonia. Koskapa vastaanottajan äänenlaatua ei voi yksin testata, kannattaa pitää kaverin kanssa pieni sound-check, jonka perusteella mikrofonin sijoittelu olisi mahdollisimman hyvä. (Ks. alempana Ääniasetukset.)
  • Mikrofonin olisi hyvä olla kondensaattorimikrofoni, jolloin se voi olla hieman kauempana äänilähteestä.
  • Jos käytössä on erillinen digitaalitallennin (Portable Audio Recorder), saattaa sekin toimia myös tässä yhteydessä tietokoneeseen liitettynä.
  • Mikrofoniteline ja riittävän mittainen johto ovat tarpeen.
  • Markkinoilla on USB-mikrofoneja, jotka voidaan kytkeä suoraan tietokoneeseen. Muussa tapauksessa on mikrofonille hankittava erillinen äänikortti (USB audio interface).
  • Voisi myös harkita USB-mikserin hankintaa. Silloin käytössä on useampi mikrofonikanava, linjaliitin sähköpianolle ja kytkentä erilliselle musiikkisoittimelle. Ja mikserissä lie sävysäätimiä sekä saattaa olla mahdollisuus laulukanavan kaiuttamiseen ja kompressointiin. Kaupan päälle saa stereofonisen lähetyksen. USB-mikseriksi sopii esimerkiksi Yamaha MG10 XU.
  • USB-mikrofonin voi kytkeä liittimellä (Camera Connection Kit) myös iPadiin tai iPhoneen, mutta silloin on liitin kytkettävä virtalähteeseen. iPadin oma virransyöttö tuskin riittää.
  • Markkinoilla on myös mikrofoneja, jotka kytketään kännykkään suoraan Lightning- tai USB C -liittimellä.
  • Mikrofoni kannattaa olla suuntaava (cardioid), mikä sopii yksilötilanteeseen. Yhtyekäytössä sellainen mikrofoni, joka toistaa myös stereona, on parempi ja todennäköisesti kalliimpi kuin monofoninen. Jos on hankittu stereofoninen mikrofoni, on hyvä katsoa seuraavan luettelomerkin ohjeita.
  • Markkinoilla on mikrofoneja, joiden suuntakuviota voi vaihtaa. Seuraavaksi suosituksia: 1) Valintakytkimessä on vaihtoehto Cardioid tai siinä on herttakuvio tai teksti Front. Kyseessä on monofoninen valinta. Tämä on turvallinen vaihtoehto, joka toimii aina. Tilantuntu ei ole niin hyvä kuin muissa valinnoissa. 2) Valintakytkimessä lukee Stereo, Tight stereo tai siinä on kaksi palloa limittäin päällekkäin. Tällä säädöllä mikrofoni tallentaa stereofonista signaalia, mikä parantaa tilavaikutelmaa. On kuitenkin muistettava valita ääniasetuksista (ks. alla) Use stereo. 3) Muita vaihtoehtoja saattavat olla pallokuvio (omnidirectional), kahdeksikko (bi-directional) ja kaksi kahdeksikkoa ristiin (Blumlein), mutta niiden käyttö etäopetuksessa on harvinaista. On ilman muuta testattava vastaanottajan kanssa, jos aikoo näitä käyttää.
  • Edullisia USB-mikrofoneja ovat Fifine Metal Condenser Recording Microphone ja Røde NT-USB Mini. Yli sata euroa maksavista mainittakoon Røde NT-USB, Blue Yeti Studio Blackout, Audio-Technica AT2020 USBi ja AKG Lyra. Ja jos rahaa on, Shure MV 7 Black maksaa lähemmäs 300 €. Jos soittoa kuunnellaan Zoomin kautta, on vaikea havaita USB-mikrofoneissa äänenlaadullisia eroja hintaluokassa 100–250 €. Toiminnallisia eroja, kuten suuntakuvion valinta, toki on.
  • Suoraan puhelimeen kytkettävistä mainittakoon Boya BY-DM100 Condenser Microphone, Røde VideoMic Me-L, Zoom iQ7 (Lightning-liitäntä), Zoom Am7 (USB-C-liitäntä) ja Shure Motiv MV88. Tarkista, että mikrofonissa on puhelimeen sopiva liitäntä. (Tulevaisuutta silmällä pitäen mikrofonissa pitää olla USB C -liitos. Ilmeisesti se on pistoke, joka on vakiintumassa mobiililaitteiden kytkennäksi – ainakin joksikin aikaa.)
Joka tapauksessa soittohuoneen on syytä olla rauhallinen, jotta vältytään tarpeettomilta ääniliikenteen häiriöiltä. Hyvin kaikuisa huone on yhteydenpidon kannalta myös hankala.