Laitteiden kuljetus ja huolenpito
Asiallisessakin käytössä kalusto kuluu väistämättä. Laitteiden kuljetukseen kannattaa hankkia kunnon kuljetuslaatikoita. Kitaroille, bassolle ja syntetisoijalle omat instrumenttikotelot, mikrofonit kuljetetaan kotelossaan erikseen adaptereiden kanssa, johdot niputetaan ja lauluvahvistin kuljetetaan omassa kotelossa. Näin kalusto kestää vuodesta toiseen liikkuvaa elämää.
Myös muusikon pitäisi kestää liikkuvaa elämää. Selän tuhoaminen on helppoa – nosta aina selkä suorana. Pyydä kaveri apuun, älä urheile.
Tarkkaile johtojen kuntoa ja erota korjattavaksi vialliset piuhat.
Kitaratelineet takaavat kitaroiden turvallisen säilytyksen harjoitustilassa. Kädet on pestävä ennen harjoituksia, ja kitaran tai basson kielet on pyyhittävä säämiskällä tai kankaalla harjoitusten jälkeen – kielten käyttöikä pitenee. Kieliä vaihdettaessa tarkista, onko nauhoihin tai tallapaloihin tullut kulumia, jotka katkovat kieliä.
Rummuille ja symbaaleille sekä perkussiosoittimille kuljetusta varten hankitut kotelot estävät niiden kolhuja ja vaurioita – pienikin kolo symbaalin reunassa voi olla alkuna koko soittimen tuholle. Säännöllinen puhdistaminen rievulla, jossa voi olla vähän pesuainetta, on eduksi paitsi ulkonäölle myös etenkin symbaalien soinnille. Öljytippa telineiden liitoksiin ja kiristysruuveihin, kiitos. Kun kiristät telineiden ruuveja, kiristä kohtuudella. Kierteet ja vastakappaleet kestävät paljon pidempään!
Jos rumpuja ei soiteta pitkään aikaan, ne kannattaa säilyttää koteloissaan. Kalvoja voi myös vähän löysätä. Tippa öljyä polkimien liikkuviin osiin ja kalvon vaihdon yhteydessä viritystappeihin vähentää sivuääniä ja lisää osien käyttöikää.
Tarkista, että tapin ympärillä on muovia ja symbaali ei kosketa telineen metalliosia, muuten symbaalin reikä syöpyy. Jos symbaaliin on tullut halkeama, on särön päätepisteeseen porattava reikä tai mahdollisesti poistettava vioittunut osa leikkaamalla.