Mikrofonit
Mikrofonin tehtävä on siepata ilmassa etenevät ääniaallot ja muuntaa ne sähköiseksi jännitevaihteluksi, joka voidaan edelleen vahvistaa. Mikrofoni ei voi tehdä kenestäkään laulajaa, se ainoastaan auttaa laulajan äänen kuuluville. Tärkeimmät mikrofonityypit ovat dynaaminen ja kondensaattorimikrofoni sekä sähkökitaroissa käytetty magneettinen mikrofoni.

Mikrofonityypit

Dynaaminen mikrofoni
Dynaaminen mikrofoni on monikäyttöinen, sitä voi käyttää keikalla ja studiossa laulun tai instrumenttiäänen vahvistamiseen ja äänitykseen. Se kestää kunniakkaasti pienet kolhut ja on hankintahinnaltaan kohtuullinen: muutamasta satasesta muutamaan tuhanteen markkaan. Dynaaminen mikrofoni on verraten epäherkkä ja sietää useimmiten huomattavan suuriakin äänenvoimakkuuksia. Se voidaan viedä lähelle voimakastakin äänilähdettä (esimerkiksi rummut tai kitaravahvistin), mutta toisaalta sen epäherkkyys hylkii hiljaisempia äänilähteitä. Parhaimmillaan epäherkkyys toimii luontaisena suotimena, jonka ansiosta lähietäisyydeltä laulava solisti saadaan vahvistettua, eikä hieman kauempana soittavan saksofonistin tulkinta kuulu silti liikaa saman solistimikrofonin kautta. Dynaamisen mikrofonin epäherkkyys voi kääntyä myös haitaksi: siihen täytyy soittaa ja laulaa verraten läheltä. Jos dynaamisella mikrofonilla koetetaan poimia hiljaisia tai kovin kaukaa tulevia ääniä, täytyy vahvistin usein kääntää jo niin kovalle, että sen oma kohina häiritsee mikrofonin tuottamaa signaalia.

Kondensaattorimikrofoni
Kondensaattori- ja elektreettimikrofonit ovat yleensä erittäin herkkiä, jolloin ne aistivat hyvin myös hiljaisia tai kaukaisia ääniä. Sen vuoksi niitä käytetään pääasiassa studioissa sekä äänentoiston erikoistarkoituksissa (teattereissa, auditorioissa, kirkoissa jne.) Keikkakäyttöön monet mallit ovat liian särkyväisiä, lisäksi vielä kovin kalliitakin – yleensä useita tuhansia markkoja. On muistettava, että tämä mikrofoni vaatii toimiakseen 9-48 voltin käyttövirran eli phantom-jännitteen, muuten ei kuulu pihahdustakaan. Yleensä jännite on kytkettävissä suoraan miksauspöydästä, jos ei, on hankittava tarvittava virtalähde.

Elektreettimikrofoni on tietynlainen kondensaattorimikrofoni ja se tarvitsee myös toimiakseen virtaa. Useat edulliset mallit toimivat vaihtoehtoisesti paristoilla, eivätkä siis tarvitse erillisiä virtalähteitä. Saundeiltaan edullinen elektreettimikrofoni häviää kalliimmille mikrofoneille, se soveltuu silti mainiosti arkiseen työskentelyyn.

Kontaktimikrofoni
Mm. akustisessa kitarassa ja kontrabassossa käytetään joskus kontaktimikrofonia, joka kiinnitetään soittimen kaikukoppaan. Tällainen mikrofoni poimii äänivärähtelyn suoraan soittimen rungosta. Siksi kontaktimikrofoni on verraten epäherkkä vuotoäänille, sillä vain voimakkaimmat soittimen käsittelystä syntyvät tai ympäristöstä kuuluvat äänet saavat soittimen rungon värähtelemään niin lujaa, että mikrofoni aistii sen. Kontaktimikrofoni on helppokäyttöinen, mutta sen äänestä puuttuu tilantuntu (perspektiivi). Tämän mikrofonin ongelma on yleensä myös matalien taajuuksien leikkautuminen, ja kunnollinen kontaktimikrofoni tarvitseekin pääsääntöisesti erillisen etuvahvistimen tai sopivan DI-boxin. (Katso ”DI-box”.)

Solmiomikrofoni
Solmiomikrofoni (lavalier) tai kotoisammin nappi-mikrofoni on yleinen teatteri- ja televisiokäytössä, sillä se on huomaamattoman pienikokoinen ja vapauttaa langattoman lähettimen – jos siinä sellainen on – ansiosta esiintyjän liikkumaan. Pieni mikrofonielementti, joka oli aiemmin dynaaminen mutta nykyään usein elektreetti, kiinnitetään esiintyjän vaatteisiin nipistimellä tai ihoon teipillä. Kiinnitys kannattaa tehdä huolella, jotta vältytään vaatteiden aiheuttamilta hälyääniltä.

Solmiomikrofonin etu on myös se, että sen etäisyys esiintyjästä ei muutu. Näin saadaan tasaisuutta äänentoistoon. Musiikkiesityksiin liittyy nykyään olennaisesti liikkuvia koreografioita, joten niiden äänentoisto on mahdotonta järjestää ilman tällaista mikrofonia.

Joitakin mikrofonimerkkejä
Hyviä dynaamisia mikrofonimerkkejä ovat: AKG, Audix, Beyerdynamic, ElectroVoice, Shure, Sennheiser – edullisista merkeistä mainittakoon Audio-Technica, Samson sekä markkinoille tulleet venäläiset mikrofonit. Kondensaattorimikrofoneista ammattikäyttäjien suosiossa ovat mm. AKG, DPA, Calrec, Milab, Neumann, Schoeps ja Sennheiser; kontaktimikrofoneista Barcus-Berry, Fishman, L.R. Baggs, Schaller ja uusi tulokas EMF. (Katso ”Mikrofonit”.)